fbpx
Entrevistem a la Dra.Laura Isabel Arranz
0

Sabieu que La Parada té dietista-nutricionista? En aquest post podeu conèixer a la nostra col·laboradora que ens ajuda a saber com portar una alimentació saludable i deliciosa amb productes tan bons com els que us oferim a la nostra botiga.

 

COM ES DEFINEIX A SI MATEIXA?

Aquesta és una bona pregunta per començar!

Em defineixo com una persona activa, curiosa, treballadora i molt social ja que m’agrada molt compartir i ajudar altres persones. Acostumo a ser molt persistent en els objectius que tinc a la vida i m’agraden els reptes així com aprendre constantment. Per això sóc persona estudiosa i observadora i m’encanta compartir el que sé.

 

Dra nutricionista Laura Isabel Arranz

En nivells més personals sóc una persona sensible, empàtica i m’encanta gaudir de la meva família i de la natura sempre que puc.

 

COM I QUAN ES VA DONAR COMPTE QUE LA NUTRICIÓ ERA LA SEVA VOCACIÓ?

Doncs va ser quan jo estudiava farmàcia, sóc farmacèutica de primera carrera. Aleshores quan feiem quart de carrera teníem una assignatura que era nutrició i la professora era una meravella fent les classes i generant debat i curiositat en nosaltres. Ella i el tema de l’alimentació em va captivar i vaig pensar que tot allò que estava aprenent ho havia d’explicar a altres persones, compartir. Va ser llavors, quan vaig impartir el meu primer curs d’alimentació saludable, li vaig demanar permís al director del centre cívic del meu barri, al qual estic agraïda per la seva confiança i vam fer una activitat que va ser tot un èxit. Ho vaig gaudir tant, que des d’aleshores em vaig enfocar a la nutrició.

 

QUÈ SIGNIFICA LA NUTRICIÓ PER A VOSTÈ?

La nutrició per mi és un pilar bàsic de la salut, és el que li donem cada dia al cos, vàries vegades al dia! En realitat la nutrició és el procés que fa el nostre cos a partir de l’alimentació que és el fet que nosaltres fem ingerint aliments.

Penso sincerament que juntament amb el dormir i amb l’activitat física, la nutrició és la base per obtenir una bona salut i un bon benestar.

Si tots cuidéssim la nostra alimentació una mica més, molts problemes de salut desapareixerien i molts altres disminuirien considerablement.

 

QUINS SÓN ELS PRINCIPIS BÀSICS DE LA NUTRICIÓ QUE HAURIA CONÈIXER QUALSEVOL PERSONA?

 

Sempre he dit que la nutrició hauria de ser una assignatura obligatòria en totes les escoles. Com podem cuidar la salut si la població en general desconeix els principis bàsics d’una bona alimentació? I a més amb la quantitat de desinformació que hi ha sobre aquest tema…

 

Dra. Laura Isabel

Tot i que hi ha molt a explicar sobre nutrició i molts matisos, ja que no tot és exactament igual per a totes les persones, jo resumiria els principis bàsics en aquests:

*Predomini en la nostra dieta d’aliments vegetals (fruites, verdures, fruits secs, llavors, llegums, cereals integrals)

*Consumir diàriament productes fermentats especialment el iogurt

*Consum setmanal variat de carn blanca, peix, ous i altres làctics (formatge, cuallada)

*Disminució del consum de carn vermella, derivats càrnics (salsitxes, hamburgueses, frakfurt…) i embotits (xoriço, llonganisa…)

*Evitar els sucres afegits, aliments massa dolços i els aliments processats, sobretot els ultraprocessats

*Beure 1.5-2L d’aigua al dia

*Fer activitats a l’aire lliure (per tenir uns bons nivells de vitamina D)

 

VOSTÈ IMPARTEIX CLASSES A LA UNIVERSITAT DE BARCELONA. QUIN MISSATGE ELS DONA ALS SEUS ALUMNES EL PRIMER DIA?

 

M’encanta fer classes a la Universitat!

 

Allà el primer dia de classe, el que els hi dic als alumnes és que aprofitin les hores que passarem junts per aprendre, per resoldre dubtes, per compartir opinions i idees i sobretot que gaudeixin de les classes. És una oportunitat única que tenen i tots els professors estem desitjant estimular la seva curiositat i ampliar els seus coneixement.

 

A mi m’agrada que siguin participatius, per això els hi dic també que em poden interrompre per preguntar, i molt sovint quan ja ens coneixem una mica més acabem parlant de moltes coses! A molts d’ells els ajudo quan acaben la carrera a enfocar les seves primeres passes com a professionals i això em dona molta satisfacció.

 

QUÈ ÉS EL PRIMER QUE ANALITZA QUAN S’ENFRONTA A UN NOU PROJECTE?

 

El primer que analitzo és si el projecte m’emociona i si encaixa amb els meus valors. Treballo molt, però treballo en un tema que m’agrada i per això gaudeixo de tot el que faig. Lògicament com a professional també he de valorar si em compensa, si el temps que requereix el puc dedicar, etc.

 

Aprofito aquesta pregunta per dir que en el cas del projecte de La Parada va ser quelcom molt curiós ja que jo estava donant-li voltes per buscar un establiment de fruita i verdura que volgués col·laborar amb mi. Tenia moltes idees de coses que es podien fer, d’informació que es podia compartir de forma conjunta i era una col·laboració que buscava per que em venia molt de gust. Així que aquí estem amb aquest projecte tan maco, amb tan bons productes i explicant a la gent com fer-ho per incloure els vegetals a l’alimentació i gaudir-los amb bones receptes.

 

ENS AGRADARIA PREGUNTAR PER L’ACTUAL LEGISLACIÓ DELS ALIMENTS A CATALUNYA. QUINS HAN ESTAT ELS ÚLTIMS AVANÇOS EN NUTRICIÓ?

 

Aquesta pregunta és de molt nivell! La legislació alimentària actualment es desenvolupa a nivell europeu, així que a Catalunya és la mateixa que a la resta d’Espanya i Europa. En general, és molt exigent i hi ha un objectiu prioritari que és la seguretat alimentària, els aliments han de ser segurs des del camp a la taula. Hi ha normativa per a la producció primària, sobre fertilitzants, sobre productes ecològics, sobre additius, organismes modificats genèticament, irradiació en els aliments, higiene, al·lèrgens, aliments dietètics, etiquetatge, publicitat, etc. És molt complexa i les empreses han de ser coneixedores de totes les normes, així que la feina que es fa en aquest sentit és molt gran.

La normativa no defineix com han de ser els aliments nutricionalment, però sí defineix molt bé la informació que se li ha de donar al consumidor per tal que pugui valorar la seva composició, amb la llista d’ingredients, i les seves característiques nutricionals, amb la informació nutricional.

 

Els últims avanços destacables és la feina que està fent França, Bèlgica i Espanya per implementar una nova forma de destacar les característiques nutricionals del producte, en quant a contingut de calories, greixos, sucres, fibra i proteïnes, que és el Nutriscore. És un sistema que encara no està implementat, però que probablement ben aviat ho estarà en els productes envasats.

 

QUINS SÓN ELS PRINCIPALS PROBLEMES ACTUALS EN LA NUTRICIÓ AL NOSTRE DIA A DIA?

 

El problema principal és que encara hi ha una gran part de la població que té una alimentació que no és adequada i que ni tan sols té la conciencia i el coneixement de que no està fent bé les coses per cuidar la seva salut. En general, encara es mengen massa aliments processats, massa carn i els seus derivats, massa sucres, massa greixos i molt poc d’aliments vegetals frescos i de temporada. Per això estem aquí, junts amb La Parada, per difondre aquest missatge de salut, els vegetals són saludables però a més són boníssims!

 

Dra Arranz

 

i ara si vols fer-li una pregunta a la Dra. deixa-la continuació i la ella mateixa et respondrà.

Moltes gràcies per compartir i comentar!

???

Deixa un comentari

0

🡩

Estem actualitzant el web i temporalment no es poden realitzar comandes. Descarta

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}